Therapie

Cognitieve gedragstherapie

Iedereen kent normale gevoelens zoals somberheid, angst en irritatie. Wanneer deze emoties echter te vaak voorkomen, te lang duren of te intens zijn gezien de omstandigheden, kan cognitieve gedragstherapie helpen.

Cognitieve gedragstherapie werkt met oefeningen waarin men leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Deze vorm van therapie is goed onderzocht en blijkt vaak de meest effectieve vorm van behandeling te zijn voor allerlei verschillende problemen. Soms zelfs nog effectiever dan medicijnen, met een beter effect op de langere termijn.

Cognitieve gedragstherapie is meestal een kortdurende behandeling. Deze behandeling kan ook heel goed worden toegepast bij kinderen en jongeren.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (www.vgct.nl).

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandeling voor kinderen en adolescenten die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende, nare gebeurtenis. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een ongeval, medische handelingen, pesterijen. De klachten die kinderen en adolescenten kunnen hebben zijn: er steeds aan denken, nachtmerries, angsten, snel boos zijn, moeite met concentreren en slaapproblemen.

Wetenschappers denken dat herinneringen aan de nare ervaring niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Het doel van de EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van EMDR (www.emdr.nl).